Розвиток творчої самостійності у студентів художньо-педагогічних спеціальностей

Автор(и)

  • Олена Павлівна Спасскова ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського» https://orcid.org/0000-0002-2004-8402

DOI:

https://doi.org/10.24195/artstudies.2024-2.12

Ключові слова:

творча самостійність, самостійна робота студента, проблемне навчання, майбутній педагог-художник

Анотація

Стаття презентує результати теоретичного дослідження проблеми розвитку творчої самостійності у студентів художньо-педагогічних спеціальностей. Автором розглянуто основні проблеми розвитку творчої самостійності як особистісної якості випускників художньо-педагогічних напрямів, а також можливі шляхи вирішення цих проблем. До уваги береться насамперед організація освітнього процесу як основний чинник розвитку творчої самостійності студентів як їхньої особистісної якості. Також окрема увага приділяється проблемному навчанню. Зазначається, що проблемне навчання полягає у створенні перед студентами проблемних ситуацій, в усвідомленні й формулюванні проблеми, що випливає із цієї ситуації, вирішенні цієї проблеми у процесі спільної діяльності студентів і викладача. Важливою умовою проблемного навчання є максимальна самостійність студентів, але під загальним керівництвом викладача. Показано, що важливим чинником для розвитку активної творчої самостійності студентів уважається активна творча діяльність самого викладача. Творча реалізація педагога саме як художника мотивує студентів до власної реалізації в обраному художньому напрямі. Прищепити смак до творчості, самореалізації в художніх видах мистецтва, підтримати студентів у цьому напрямі, залучити їх до активної виставкової діяльності може тільки педагог-наставник. З’ясовано, що реалізація творчої самостійної діяльності передбачає виникнення в особистості оригінального, принципово нового рішення проблеми. Збільшення частки активних, творчих методів і форм роботи у виші серйозним чином підвищує ініціативність і активність студентів у навчальному процесі, розвиває схильність до креативних видів діяльності, формує творчі вміння, досвід професійної діяльності, як наслідок, забезпечує ефективність розвитку творчої самостійності.

Посилання

Дудік, А. (2012). Розвиток творчого потенціалу студентів педагогічних спеціальностей ВНЗ. URL: https://nvd.luguniv.edu.ua/archiv/NN17/12daovnz.pdf.

Легеза, Я. (2010). Стимулювання творчої діяльності студентів у процесі навчання. Вісник психології і педагогіки. URL: https://www.psyh.kiev.ua/.

Мудрак, М. (2017). Розвиток творчих здібностей студентів як запорука професійної майстерності педагогів. Психологічна культура вчителя в контексті викликів сучасності : збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю, 5–6 квітня, Тернопіль. Тернопіль : Тайп.

Щокіна, Н. (2013). Проблемне навчання у підготовці майбутніх викладачів. Педагогічна освіта і наука в умовах класичного університету: традиції, проблеми, перспективи : у 3 т. : збірник наукових праць. Львів : ЛНУ ім. І. Я. Франка. Т. 1: Підготовка педагогічних кадрів вищої школи: виклики, проблеми, динаміка змін: 296–304.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ МИСТЕЦЬКОЇ ПЕДАГОГІКИ